Chrbát z ostrieža morského na smotane s kaviárom z ježovky
Na rybnom trhu požiadame, aby nám pripravili chrbtovú časť z ostrieža morského. Vyhrejeme rúru na 180°C a dáme piecť posolené plátky z chrbta ostrieža.
Štvorce z lístkového cesta s bielym tuniakom
Paradajku nakrájame na kolieska, cibuľu, zelenú aj červenú papriku na tenké pásiky. Na plát lístkového cesta uložíme paradajku, na ňu cibuľu a zakončíme vrstvou paprík.
Baklažány plnené bielym tuniakom
Baklažán prekrojíme po dĺžke na polovice. Urobíme ešte zopár šikmých rezov sprava doľava a naopak. Polejeme olejom a dáme piecť do rúry pri 180o, až kým dužina baklažánu nebude celkom mäkká. Vytiahneme z rúry, vyberieme dužinu a odložíme.
Cibuľa plnená tuniakom žltoplutvým
Cibule ošúpeme a zrežeme im vršok do tvaru klobúčika. Opatrne ich vydlabeme. Potom si pripravíme plnku. Pečenú papriku a polovicu vajca natvrdo pokrájame na drobné kúsky.
Zelené fazuľové struky s vajcom a biskajskými ančovičkami
Vajcia varíme v závislosti od ich veľkosti 6 až 8 minút, aby žĺtok zostal vláčny. Je to veľmi dôležité. Fazuľové struky umyjeme, nakrájame na pásiky a 5 minút ich povaríme.
Fusilli so smotanou, tuniakom žltoplutvým a šampiňónmi
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť slanú vodu, do ktorej dáme variť cestoviny. Varíme dovtedy, kýmnie sú al dente. Scedíme ich a vrátime do hrnca.
Ryžový šalát s hornou chrbtovou časťou z bieleho tuniaka
Ryžu dáme variť. Zatiaľ si nakrájame na malé kocky paradajku, neúdenú šunku, špičky špargle a zrejúci syr. Keď je ryža hotová a vlažná (môže sa servírovať aj studená), pridáme do nej všetko, čo sme nakrájali na kocky, a hornú chrbtovú časť z bieleho tuniaka, ktorú jemne rozdrobíme.
Šalát s kozím syrom, ančovičkami z Biskajského zálivu a octom Pedro Ximénez
Umyjeme listy z rôznych druhov hlávkového šalátu a poukladáme ich do misy. Pridáme avokádo, nakrájané na kúsky a ochutíme zmesou oleja, octu z Modeny a soli.
Prekladaný chrumkavý baklažán s hubami a kúskami z chrbta bieleho tuniaka
Nakrájame baklažán na 8 tenkých plátkov a vysmažíme ich do chrumkava. Plátky odložíme na hárok papiera na pečenie, aby z nich odtiekol prebytočný olej.
Závitok z bieleho tuniaka s baklažánovo-paprikovým pyré
Papriku, baklažán, paradajku a cibuľu upečieme. Necháme ich vychladiť a šťavu, ktorú pustili, si odložíme. Vychladnutú zeleninu olúpeme a roztlačíme s trochou oleja, octu a soli.
Zeleninový kornút s bielym tuniakom
Speníme cibuľu a papriky, ktoré sme nakrájali po dĺžke na tenké pásiky, potom necháme na strednom ohni ešte 10 - 12 minút.
Baklažánová veža s bielym tuniakom, cuketovým šálom a fialovými lupienkami
Baklažány a 1 neolúpanú cuketu nakrájame na 0,5 cm hrubé kolieska. Aby sme baklažány zbavili horkej chuti, na niekoľko minút ich dáme do misky so slanou vodou. Potom ich osušíme a zľahka osmažíme na panvici s trochou oleja. Odložíme nabok.
Paradajky plnené bielym tuniakom, s ovčím syrom Idiazabal
Paradajky umyjeme. Nožom odrežeme vrch každej paradajky. Pomocou nožíka a malej lyžičky vydlabeme paradajky a vybraté vnútro odložíme. Nadrobno nakrájame štvrťku cibule.
Košíčky s bielym tuniakom a ančovičkami z Biskajského zálivu
Každý list štrúdľového cesta rozkrojíme na štyri štvorce. Do formičky na puding alebo na mafin uložíme štvorec cesta a dôkladne ho potrieme roztopeným maslom.
Lodičky z lístkového cesta plnené bielym tuniakom
Predhrejeme rúru na 180-200 stupnov. Na tvarovanie lodičiek z cesta použijeme prázdnu a umytú konzervu chrbtovej časti bieleho tuniaka. Konzervu zvonka obalíme jednou štvrtinou plátu lístkového cesta. Cesto pritlačíme ku konzerve tak, aby sme vymodelovali jej tvar. Prečievajúce okraje cesta odrežeme.
Závitky z cukety plnené tuniakom žltoplutvým
Cukety umyjeme a pozdĺžne ich nakrájame na pásiky. Tie zľahka osmažíme na panvici s minimálnym množstvom oleja. Necháme ich odkvapkať a na chvíľu ich odložíme.
Tatársky biftek z lososa a sardel v octovom náleve
Očistíme lososa, povyberáme z neho kosti a zomelieme ho na mäsovom mlynčeku. Sardely nakrájame na drobné kocky.
Chuťovka s ančovičkami z Biskajského zálivu a červenými papričkami
Jednu alebo dve červené papričky nakrájame na pásiky. Nadrobno nasekáme cesnak. Papričky zalejeme zálievkou z olivového extra panenského oleja s trochou octu a nasekaným cesnakom.
Ančovičky z Biskajského zálivu v chrumkavom obale
Baklažán narežeme na tenučké plátky. Na niekoľko minút ich dáme do misky so slanou vodou, aby stratili horkú chuť (prikryjeme ich, aby nezoxidovali). Pripravíme si múku na obaľovanie.
Hrianky s paprikovo-baklažánovou zmesou a bielym tuniakom
Vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Dáme na zeleninu trošku oleja (stačí kvapku). Posolíme ju a pečieme 1 hodinu v rúre pri teplote 180o.
Hrianka s bielym tuniakom a rehydratovanými sušenými paradajkami
Mierne opečieme krajec chleba, najlepšie domáceho. Potom pokvapkáme hrianku olivovým olejom
Pórové trubičky s bielym tuniakom
Recept na pórové trubičky s tuniaka Serrats. Vynikajúca chuťovka na letný večer. Odrežeme bielu časť póru a dôkladne ju umyjeme. Opatrne oddelíme prvé vrstvy póru tak, aby sa nepotrhali, pretože ich použijeme ako trubičky.