![Bonito Bonbóny (expresný recept) „Bombones de bonito“](/modules/xipblog/img/large-tb010bombones-bonito-receta-rapida-860x380.jpg)
Bonito Bonbóny (expresný recept) „Bombones de bonito“
Po horúčavách je čas vrátiť sa do normálu. To však neznamená prestať si vychutnávať alebo vzdať sa chuti po zdravých bonbónoch.
![Cícerový šalát s Tuniakom bielym (LOMOS – chrbtová časť) SERRATS](/modules/xipblog/img/large-tb009receta-ensalada-garbanzos-bonito-860x380.jpg)
Cícerový šalát s Tuniakom bielym (LOMOS – chrbtová časť) SERRATS
August začíname receptom na cícerový šalát s tuniakom bielym, ideálny na to, aby sme v najslnečnejších letných dňoch naďalej konzumovali strukoviny.
![Paradajkový šalát s COGOTE – horná chrbtová časť / Tuniak biely (dlhoplutvý) Thunnus Alalunga / SERRATS](/modules/xipblog/img/large-tbc001ensalada-tomate-cogote-piparras-860x380.jpg)
Paradajkový šalát s COGOTE – horná chrbtová časť / Tuniak biely (dlhoplutvý) Thunnus Alalunga / SERRATS
Keďže sa jedná o kvalitu, je potrebných naozaj veľmi málo ingrediencií
![Ryžová roláda so zeleninou a baby sardinkami SERRATS](/modules/xipblog/img/large-bs001oblea-sarroz-sardinillas-860x380.jpg)
Ryžová roláda so zeleninou a baby sardinkami SERRATS
Ak hľadáte kompletné, bohaté jedlo, ktoré je zároveň krásne a prekvapivé, tieto ryžové rolky so zeleninou a baby sardinkami, ktoré nám poslala Margarita, si zamilujete. Pri takýchto receptoch nás neprekvapuje, že je vždy obľúbený medzi priateľmi.
![Keď sa postaráme o naše oceány, oceány sa postarajú o nás](/modules/xipblog/img/large-dia-mundia-oceanos-serrats-blog.jpg)
Keď sa postaráme o naše oceány, oceány sa postarajú o nás
Marine Stewardship Council (MSC)
![Ľahký šalát s VENTRESCOU, SERRATS](/modules/xipblog/img/large-tz005ensalada-aguacate-ventresca-atun-mahonesa-albahaca-860x380.jpg)
Ľahký šalát s VENTRESCOU, SERRATS
Ľahký a veľmi lahodný šalát s brušnou časťou tuniaka žltoplutvého SERRATS s avokádom a domácou bazalkovou majonézou. VEMTRESCA - stredová brušná časť - Tuniak Žltoplutvý (Thunus Albacares) Yellowfin (Rabil)
![Grilované avokádo plnené s blanžírovaným tuniakom bielym (SERRATS)](/modules/xipblog/img/large-tb008aguacates-grill-rellenos-bonito-860x380.jpg)
Grilované avokádo plnené s blanžírovaným tuniakom bielym (SERRATS)
Nie je žiadnym tajomstvom, ako dobre sa avokádo kombinuje s konzervovanými rybami, ako je tuniak biely alebo ančovičky z Biskajského zálivu. Väčšinou ich jeme studené, na hriankach alebo v šalátoch. Vyskúšali ste však už grilované avokádo? Gril im dodáva veľmi zaujímavý nádych!
![Stredomorský šalát – wakame s tuniakom bielym SERRATS](/modules/xipblog/img/large-tb007.jpg)
Stredomorský šalát – wakame s tuniakom bielym SERRATS
Skúšali ste už morské riasy wakame? Jeho použitie je veľmi bežné v japonskej a kórejskej kuchyni, najmä v polievkach a šalátoch, a má veľmi zvláštnu morskú príchuť. Okrem toho obsahuje aj avokádo, cherry paradajky a na kocky nakrájaný kozí syr. Výsledkom je bohatý šalát v tvare koruny, veľmi svieži a jednoduchý na prípravu. Až tak, že to budeme mať hotové za 5 minút.
![Koláč z tuniaka žltoplutvého od SERRATS a z papriky piquillo](/modules/xipblog/img/large-tz004pastel-atun-pimientos-microondas-860x380.jpeg)
Koláč z tuniaka žltoplutvého od SERRATS a z papriky piquillo
Dnes vám ukážeme, ako pripraviť lahodný koláč z tuniaka a z papriky piquillo...
![Farebný tuniakový šalát s marinovanou zeleninou](/modules/xipblog/img/large-tb005ensalada-bonito-pepino-marinado-verduras-encurtidas-860x380.jpg)
Farebný tuniakový šalát s marinovanou zeleninou
„Nový Recept na tuniakový šalát s blanžírovaným tuniakom bielym od SERRATS“ (Tuniak biely šalát, marinovaná uhorka a nakladaná zelenina...)
![O čeľadi tuniakov](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-12-o-12025.png)
O čeľadi tuniakov
Základné rozdiely medzi tuniakmi: dlhoplutvým, žltoplutvým, modroplutvým a tuniakom pruhovaným...
![Chrbát z ostrieža morského na smotane s kaviárom z ježovky](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-200640.png)
Chrbát z ostrieža morského na smotane s kaviárom z ježovky
Na rybnom trhu požiadame, aby nám pripravili chrbtovú časť z ostrieža morského. Vyhrejeme rúru na 180°C a dáme piecť posolené plátky z chrbta ostrieža.
![Námornícka torta s bielym tuniakom a krevetami](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-200415.png)
Námornícka torta s bielym tuniakom a krevetami
Rúru vyhrejeme na 200 C. Rozvinieme plát krehkého maslového cesta a uložíme ho na dno tortovej formy. Cesto na viacerých miestach popicháme vidličkou a prikryjeme alobalom, ktorý dobre pritlačíme ku stenám formy (aby sa počas pečenia nezošmykol).
![Torta Šarlota plnená bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-200154.png)
Torta Šarlota plnená bielym tuniakom
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky a smažíme v hojnom množstve olivového oleja, kým nie sú dokonale vysmažené. Z hotových zemiakov necháme odkvapkať prebytočný olej a dáme ich do misky, v ktorej sme vyšľahali 4 vajcia s troškou soli.
![Štvorce z lístkového cesta s bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-195934.png)
Štvorce z lístkového cesta s bielym tuniakom
Paradajku nakrájame na kolieska, cibuľu, zelenú aj červenú papriku na tenké pásiky. Na plát lístkového cesta uložíme paradajku, na ňu cibuľu a zakončíme vrstvou paprík.
![Baklažány plnené bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-195609.png)
Baklažány plnené bielym tuniakom
Baklažán prekrojíme po dĺžke na polovice. Urobíme ešte zopár šikmých rezov sprava doľava a naopak. Polejeme olejom a dáme piecť do rúry pri 180o, až kým dužina baklažánu nebude celkom mäkká. Vytiahneme z rúry, vyberieme dužinu a odložíme.
![Zemiaky plnené bielym tuniakom a krevetami “na tradičný spôsob”](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-195359.png)
Zemiaky plnené bielym tuniakom a krevetami “na tradičný spôsob”
Krevety povaríme tri alebo štyri minúty a necháme ich vychladnúť. Zemiaky v šupe varíme podľa veľkosti asi 20 minút, alebo tak dlho, aby sa do nich dala ľahko zapichnúť vidlička. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a prekrojíme po dĺžke.
![Cibuľa plnená tuniakom žltoplutvým](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-195152.png)
Cibuľa plnená tuniakom žltoplutvým
Cibule ošúpeme a zrežeme im vršok do tvaru klobúčika. Opatrne ich vydlabeme. Potom si pripravíme plnku. Pečenú papriku a polovicu vajca natvrdo pokrájame na drobné kúsky.
![Zelené fazuľové struky s vajcom a biskajskými ančovičkami](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-195000.png)
Zelené fazuľové struky s vajcom a biskajskými ančovičkami
Vajcia varíme v závislosti od ich veľkosti 6 až 8 minút, aby žĺtok zostal vláčny. Je to veľmi dôležité. Fazuľové struky umyjeme, nakrájame na pásiky a 5 minút ich povaríme.
![Fusilli so smotanou, tuniakom žltoplutvým a šampiňónmi](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-194935.png)
Fusilli so smotanou, tuniakom žltoplutvým a šampiňónmi
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť slanú vodu, do ktorej dáme variť cestoviny. Varíme dovtedy, kýmnie sú al dente. Scedíme ich a vrátime do hrnca.
![Ryžový šalát s hornou chrbtovou časťou z bieleho tuniaka](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-194602.png)
Ryžový šalát s hornou chrbtovou časťou z bieleho tuniaka
Ryžu dáme variť. Zatiaľ si nakrájame na malé kocky paradajku, neúdenú šunku, špičky špargle a zrejúci syr. Keď je ryža hotová a vlažná (môže sa servírovať aj studená), pridáme do nej všetko, čo sme nakrájali na kocky, a hornú chrbtovú časť z bieleho tuniaka, ktorú jemne rozdrobíme.
![Šalát zo sardiniek, cvikly a čerstvého syra](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-194421.png)
Šalát zo sardiniek, cvikly a čerstvého syra
Cviklu nakrájame nadrobno, syr na kocôčky a sardinky na malé kúsky. Potom všetky tri suroviny zmiešame v miske. Z oleja, citrónovej šťavy, korenia, tymiánu a trochy soli si pripravíme emulziu.
![Šalát s kozím syrom, ančovičkami z Biskajského zálivu a octom Pedro Ximénez](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-194143.png)
Šalát s kozím syrom, ančovičkami z Biskajského zálivu a octom Pedro Ximénez
Umyjeme listy z rôznych druhov hlávkového šalátu a poukladáme ich do misy. Pridáme avokádo, nakrájané na kúsky a ochutíme zmesou oleja, octu z Modeny a soli.
![Veža z biskajských ančovičiek a brušnej časti bieleho tuniaka s kyslou zálievkou](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-192343.png)
Veža z biskajských ančovičiek a brušnej časti bieleho tuniaka s kyslou zálievkou
Zmiešame olivový olej s octom z Modeny a odložíme nabok. (Ak ich spolu uvaríme, dbáme, aby sa potom neoddelili ...). Nadrobno nakrájame paradajku, červené papričky, uhorky a odložíme.
![Prekladaný chrumkavý baklažán s hubami a kúskami z chrbta bieleho tuniaka](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-191956.png)
Prekladaný chrumkavý baklažán s hubami a kúskami z chrbta bieleho tuniaka
Nakrájame baklažán na 8 tenkých plátkov a vysmažíme ich do chrumkava. Plátky odložíme na hárok papiera na pečenie, aby z nich odtiekol prebytočný olej.
![Závitok z bieleho tuniaka s baklažánovo-paprikovým pyré](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-191726.png)
Závitok z bieleho tuniaka s baklažánovo-paprikovým pyré
Papriku, baklažán, paradajku a cibuľu upečieme. Necháme ich vychladiť a šťavu, ktorú pustili, si odložíme. Vychladnutú zeleninu olúpeme a roztlačíme s trochou oleja, octu a soli.
![Zeleninový kornút s bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-191515.png)
Zeleninový kornút s bielym tuniakom
Speníme cibuľu a papriky, ktoré sme nakrájali po dĺžke na tenké pásiky, potom necháme na strednom ohni ešte 10 - 12 minút.
![Baklažánová veža s bielym tuniakom, cuketovým šálom a fialovými lupienkami](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-191123.png)
Baklažánová veža s bielym tuniakom, cuketovým šálom a fialovými lupienkami
Baklažány a 1 neolúpanú cuketu nakrájame na 0,5 cm hrubé kolieska. Aby sme baklažány zbavili horkej chuti, na niekoľko minút ich dáme do misky so slanou vodou. Potom ich osušíme a zľahka osmažíme na panvici s trochou oleja. Odložíme nabok.
![Paradajky plnené bielym tuniakom, s ovčím syrom Idiazabal](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-190343.png)
Paradajky plnené bielym tuniakom, s ovčím syrom Idiazabal
Paradajky umyjeme. Nožom odrežeme vrch každej paradajky. Pomocou nožíka a malej lyžičky vydlabeme paradajky a vybraté vnútro odložíme. Nadrobno nakrájame štvrťku cibule.
![Košíčky s bielym tuniakom a ančovičkami z Biskajského zálivu](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-190016.png)
Košíčky s bielym tuniakom a ančovičkami z Biskajského zálivu
Každý list štrúdľového cesta rozkrojíme na štyri štvorce. Do formičky na puding alebo na mafin uložíme štvorec cesta a dôkladne ho potrieme roztopeným maslom.
![Lodičky z lístkového cesta plnené bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-185410.png)
Lodičky z lístkového cesta plnené bielym tuniakom
Predhrejeme rúru na 180-200 stupnov. Na tvarovanie lodičiek z cesta použijeme prázdnu a umytú konzervu chrbtovej časti bieleho tuniaka. Konzervu zvonka obalíme jednou štvrtinou plátu lístkového cesta. Cesto pritlačíme ku konzerve tak, aby sme vymodelovali jej tvar. Prečievajúce okraje cesta odrežeme.
![Závitky z cukety plnené tuniakom žltoplutvým](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-20-o-185041.png)
Závitky z cukety plnené tuniakom žltoplutvým
Cukety umyjeme a pozdĺžne ich nakrájame na pásiky. Tie zľahka osmažíme na panvici s minimálnym množstvom oleja. Necháme ich odkvapkať a na chvíľu ich odložíme.
![Tatársky biftek z lososa a sardel v octovom náleve](/modules/xipblog/img/large-recepty-z-produktov-serrats-sjstredomorska-kuchynapdfpage21.jpg)
Tatársky biftek z lososa a sardel v octovom náleve
Očistíme lososa, povyberáme z neho kosti a zomelieme ho na mäsovom mlynčeku. Sardely nakrájame na drobné kocky.
![Chuťovka s ančovičkami z Biskajského zálivu a červenými papričkami](/modules/xipblog/img/large-recepty-z-produktov-serrats-sjstredomorska-kuchynapdfpage19.jpg)
Chuťovka s ančovičkami z Biskajského zálivu a červenými papričkami
Jednu alebo dve červené papričky nakrájame na pásiky. Nadrobno nasekáme cesnak. Papričky zalejeme zálievkou z olivového extra panenského oleja s trochou octu a nasekaným cesnakom.
![Ančovičky z Biskajského zálivu v chrumkavom obale](/modules/xipblog/img/large-recepty-z-produktov-serrats-sjstredomorska-kuchynapdfpage17.jpg)
Ančovičky z Biskajského zálivu v chrumkavom obale
Baklažán narežeme na tenučké plátky. Na niekoľko minút ich dáme do misky so slanou vodou, aby stratili horkú chuť (prikryjeme ich, aby nezoxidovali). Pripravíme si múku na obaľovanie.
![Hrianky s paprikovo-baklažánovou zmesou a bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-12-o-210608.png)
Hrianky s paprikovo-baklažánovou zmesou a bielym tuniakom
Vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Dáme na zeleninu trošku oleja (stačí kvapku). Posolíme ju a pečieme 1 hodinu v rúre pri teplote 180o.
![Hrianka s bielym tuniakom a rehydratovanými sušenými paradajkami](/modules/xipblog/img/large-snimka-obrazovky-2020-10-12-o-205025.png)
Hrianka s bielym tuniakom a rehydratovanými sušenými paradajkami
Mierne opečieme krajec chleba, najlepšie domáceho. Potom pokvapkáme hrianku olivovým olejom
![Pórové trubičky s bielym tuniakom](/modules/xipblog/img/large-recepty-z-produktov-serrats-sjstredomorska-kuchynapdfpage31.jpg)
Pórové trubičky s bielym tuniakom
Recept na pórové trubičky s tuniaka Serrats. Vynikajúca chuťovka na letný večer. Odrežeme bielu časť póru a dôkladne ju umyjeme. Opatrne oddelíme prvé vrstvy póru tak, aby sa nepotrhali, pretože ich použijeme ako trubičky.