O čeľade tuniakov

O čeľade tuniakov

Názov “tuniak” sa používa pre rozličné druhy rýb; niektoré patria k rodu Thunnus a sú považované za pravé tuniaky, no sú aj iné druhy s podobnými vlastnosťami, ktoré sa z rôznych dôvodov zahŕňajú tiež do tejto skupiny.

Zaužívané názvy pre tuniaky sa veľmi odlišujú podľa jednotlivých krajín a oblastí sveta. My si povieme o základných črtách, ktorými sa odlišujú uvedené štyri “najbežnejšie” tuniaky.

Konzumenti si často mýlia tuniaka dlhoplutvého a tuniaka žltoplutvého.

Tuniak dlhoplutvý predstavuje najvyberanejší druh spomedzi tuniakov. Najvýznamnejší kulinársky rozdiel spočíva v tom, že ich mäso je chutnejšie a má mimoriadne hladkú textúru. Ďalšou unikátnou vlastnosťou je, že farba jeho mäsa je belšia než mäso ostatných tuniakov. Tuniak dlhoplutvý má aj tú výhodu, že obsahuje nižšie percento tuku: kým tuniak žltoplutvý dosahuje podiel tuku 10%, tuniak dlhoplutvý iba 6%.

Tuniak dlhoplutvý

Nazývaný aj tuniak biely. Jeho vedecký názov je Thunnus Alalunga.

Je to najkvalitnejšia ryba spomedzi tuniakov. Počas leta putuje vo veľkých skupinách do Biskajského zálivu, kde sa loví v mieste nazývanom “Pobrežie bieleho tuniaka”. Vyznačuje sa bielym mäsom, vynikajúcou chuťou a jemnejšou textúrou, než u ostatných predstaviteľov tohto druhu.

Telo tuniaka dlhoplutvého sa ku chvostu zoštíhľuje a je pokryté šupinami. Na chrbte má typickú tmavomodrú farbu, jeho brucho je sivasté a lesklé. Vyznačuje sa dlhými hrudnými plutvami. Dorastá na priemernú dĺžku 75 cm, s hmotnosťou 10 - 15 kg.

thunnus_alalunga.png

Tuniak modroplutvý

Jeho vedecký názov je Thunnus Thynnus.

Najväčšiu pozornosť priťahuje svojou veľkosťou, keďže zvyčajne dosahuje hmotnosť nad 100 kg a niektoré exempláre môžu dokonca vážiť až 600 kilogramov. Niektorí tohto tuniaka nazývajú “morská krava” a jeho červené mäso je veľmi oceňované v Japonsku ako surová pochúťka.

Sú to veľkí dravci a výborní plavci. Obývajú Atlantický oceán a Stredozemné more. Výlov tohto tuniaka prebieha v máji, júni a júli, keď sa tuniak modroplutvý nachádza v období trenia.

Tuniak žltoplutvý

Tuniak žltoplutvý je nazývaný aj rabil alebo yellowfin. Jeho vedecký názov je Thunnus Albacares a je druhom sťahovavej ryby, ktorá sa loví predovšetkým v tropických a rovníkových vodách.

V porovnaní s tuniakom dlhoplutvým má oveľa kratšie hrudné plutvy, pričom farba jeho chrbtovej a brušnej plutvy je žltkastá.

Táto ryba dorastá až do dvoch metrov dĺžky a môže vážiť 200 kg. Má objemné šupinaté telo, ktoré sa ku chvostu zužuje. Je to najviac lovený tuniak a azda aj preto sa najčastejšie používa na konzervovanie.

Tuniak pruhovaný - Skipjack

Jeho vedecký názov je Katsuwonus Pelanis.

Je to sťahovavý druh, žijúci v tropických a teplých moriach i oceánoch, s výnimkou východného Stredozemného a Čierneho mora.

Je podobný tuniakovi dlhoplutvému, i keď má mohutnejšie telo. Má oválnejšiu siluetu a vyznačuje sa pozdĺžnymi pásmi. Dosahuje celkovú dĺžku 110 cm a hmotnosť 35 kg.

Vo veľkej miere sa konzervuje a jeho červenšie a tmavšie mäso má podstatne nižšiu kvalitu než predchádzajúce tuniaky.

katsuwonus_pelanis.png

Všetky komentáre