Baklažánová veža s bielym tuniakom, cuketovým šálom a fialovými lupienkami

Baklažánová veža s bielym tuniakom, cuketovým šálom a fialovými lupienkami

Suroviny

  • 1 konzerva bieleho tuniaka v olivovom oleji “Serrats”, 120 g
  • 2 baklažány
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 2 červené papriky
  • 2 zrelé “hruškové” cherry paradajky
  • 2 cukety(tmavozelené)
  • Strúhaná mozarella,strúhaný syr na zapekanie
  • Rozmarín, olivový olej a soľ
Na zemiakové pyré:
  • Zemiaky, mlieko a maslo
Na cibuľový bešamel so suchými plodmi:
  • 30 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 10 g vlašských orechov a 10 g mandlí
  • 450 ml mlieka, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a 1 cibuľa


Príprava

  • Baklažány a 1 neolúpanú cuketu nakrájame na 0,5 cm hrubé kolieska.
  • Aby sme baklažány zbavili horkej chuti, na niekoľko minút ich dáme do misky so slanou vodou. Potom ich osušíme a zľahka osmažíme na panvici s trochou oleja. Odložíme nabok.
  • Druhú cuketu nakrájame po dĺžke na tenučké plátky. 3 minúty ich povaríme, osušíme a tiež mierne osmažíme. Odložíme. 
  • Pyré: Zemiaky uvaríme, roztlačíme a za miešania pridáme maslo a mlieko. Dosolíme a odložíme nabok.
Tuniaková plnka:
  • Osmažíme papriky a cibuľu.
  • Doložíme paradajky a všetko spolu dobre popražíme. Ochutíme rozmarínom.
  • Pridáme bieleho tuniaka a premiešame. Po pár minútach odstavíme z ohňa a odložíme nabok.
Cibuľový bešamel so suchými plodmi:
  • Rozpustíme maslo a mierne osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na malé kúsky rozdrvené suché ploty. Premiešame a pridáme múku. Postupne prilievame studené mlieko. Osolíme a okoreníme.
Zostavenie jedla:
  • Zostavuje sa po vrstvách: na tanieri si najprv vytvoríme štvorcový základ z plátkov baklažánu. Naň umiestnime plnku z bieleho tuniaka, mozarellu, kolieska cukety a zemiakové pyré. Znova navrstvíme tuniaka a mozarellu. Zakončíme vrstvou baklažánov.
  • Poslednú vrstvu polejeme bešamelom a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v rúre.
  • Ozdobíme šálom z cukety.

Odporúčanie: Môžeme podávať s lupienkami z fialových zemiakov a šťavou z konfitovaných paradajok.

Všetky komentáre